Melle en Ted behalen 5e plaats tijdens het sterk bezette Dutch Open Espoir

Afgelopen weekend werd het Dutch Open Espoir gehouden in Eindhoven. Dit is een sterk bezet toernooi met veel deelnemers uit het buitenland. Dit is voor judoka’s -18 en -21 jaar een kwalificatiemoment richting het EK en WK voor deze leeftijdsklassen. Op zaterdag namen Melle van Daatselaar en Ted Sibbald deel. Op zondag namen Mere Geytenbeek en Max van Klaveren deel. Tijdens dit toernooi wordt het Braziliaans systeem gehanteerd. Dit betekent dat als je de eerste wedstrijd verliest en jou tegenstander niet in de halve finale komt dat je geen herkansing krijgt en dat je na 1 partij uitgeschakeld bent.

Melle van Daatselaar -15 -34 kg
Melle zijn gewicht was goed. Melle was eigenlijk al een paar weken niet helemaal lekker, dus we zouden zien hoe het zou gaan. De eerste partij moest Melle tegen de Duitser Slamberger. Deze wedstrijd ging redelijk gelijk op. In de reguliere tijd werd er niet gescoord. Melle moest Golden Score gaan judoën. In de golden score begon hij goed, maar op een gegeven moment was Melle wel leeg en werd hij gegooid en kreeg een wazari tegen en verloor de wedstrijd. Slamberger wist uiteinderlijk het toernooi te winnen. Melle kreeg daardoor een herkansing en mocht verder judoën. De tweede partij was tegen Saheand Rezwani. Melle had Saheand erg snel op de grond en maakte een sankaku en won deze partij met een ippon. De derde partij was tegen de Rus Bogdan Mekertychyan. Melle wist deze partij ook met een sankaku en dus ippon te winnen. De vierde partij was tegen de Belg Jos Bruggeman. Een week voor dit toernooi had Melle verloren van deze jongen. Nu was Melle beter en scoorde een yuko door zijn tegenstander even in een sankaku houdgreep te houden. Daarna kon Melle de partij goed uit judoën. Nu moest Melle de partij om het brons judoën tegen een zeer bekende judoka. Melle moest tegen Quincy Haefkens. Dit keer kon Melle zijn eigen judo niet toepassen, omdat hij redelijk leeg was na drie partijen achter elkaar te hebben gejudood. Melle verloor deze wedstrijd met een ippon. Melle eindigde hierdoor op een mooie 5e plaats. Helaas geen medaille, maar dit was een zeer goed resultaat voor Melle.

Ted Sibbald -15 -42 kg
De laatste tijd ging het nog niet top met het judo van Ted, maar op dit toernooi stond Ted er wel. De eerste partij van Ted was tegen de Pool Mauryoy Krajka. In deze wedstrijd begon Ted goed. Daarna liet Ted zich weer in zijn nek pakken, maar hij kon zijn tegenstander overnemen en op de grond krijgen. Ted maakte een sankaku en won deze partij hiermee. Dit was een goed teken, want het grondgedeelte is niet het sterkste punt van Ted, maar vandaag ging het goed. De tweede partij was tegen Vince Klijsen. In deze partij kwam Ted niet in gevaar en stond hij goed te judoën. Ted won uiteindelijk met een yuko. De derde partij was tegen Lein Mulder. Dit is een bekende judoka voor Ted. Ted begon wel goed, maar Ted verloor de wedstrijd doordat Lein twee keer een wazari scoorde met een schouderworp. Nu moest Ted afwachten of Lein zijn volgende partij zou winnen, want dan kreeg Ted een herkansing. Lein won zijn partij en Ted kon nu verder gaan judoën. De vierde partij was tegen Koen van der Beek. Ted won deze partij weer door degelijk en goed judo met een yuko. De vijfde partij was tegen Jurre vd Linde. In deze partij was Ted echt de betere en zijn tegenstander kreeg vrij snel een straf. Ted bleef aanvallen, maar kon niet tot scoren komen. Hij moest het dan maar in de Golden Score beslissen. Ted begon zijn concentratie te verliezen, waardoor Laura zijn coach hem weer op scherp moest zetten en Ted niet de wedstrijd zou weggeven. Uiteindelijk gingen de scheidsrechters overleggen en kreeg Jurre zijn tweede straf en Ted won de wedstrijd. De zesde wedstrijd van Ted was tegen Pim Snippe. De laatste wedstrijd tegen Pim had Ted verloren. Nu ging het een stuk beter. Ted scoorde een hele mooie ippon met een tilworp. Ted mocht nu judoën om brons. De partij om brons was tegen Steven Kielmann. Ted moest veel partijen achter elkaar judoën. In deze partij kwam Ted al vrij snel een yuko achter en toen moest Ted komen. Dit deed hij ook goed en Steven kreeg een straf. Maar daarna liep Ted er iets te hard erin en scoorde zijn tegenstander een ippon. Hierdoor eindigde Ted op een mooie 5e plaats. Het was even balen dat hij geen 3e plaats had behaald, maar Ted heeft erg goed staan judoën en uiteindelijk 7 partijen gejudood. Het was jammer dat het geen 3e plaats is, maar toch een welverdiende 5e plaats.

Mere Geytenbeek -15 -48 kg
Mere moest nog lang wachten voordat zij kon beginnen. Mere was de eerste ronde vrijgeloot. In de tweede ronde moest Mere tegen Lizzy Wijngaarde. Mere begon wel goed, maar later in de partij kwam Mere in een houdgreep en verloor zij de wedstrijd. Nu was het afwachten of Lizzy in de halve finale zou komen. Lizzy won nog wel 1 partij, maar dat was 1 partij te weining voor Mere, waardoor Mere was uitgeschakeld. Dat is wel jammer en een nadeel van dit systeem. Helaas was dit toernooi voor Mere na 1 partij voorbij.

Max van Klaveren -18 -50 kg
Max kwam voor het eerst uit in de leeftijdscategorie onder 18 jaar. Nu 4 minuten judoën en er zijn in deze leeftijdsklasse sinds dit toernooi armklemmen toegestaan. Max moest als eerste tegen de Belgisch Kampioen Americ Conet. Max kreeg heel snel een yuko tegen en daarna een ippon. Max en zijn coach hadden goede hoop dat Americ in de halve finale zou komen. Dit gebeurde ook, waardoor Max een herkansing kreeg. In de herkansing moest Max tegen de Duitser Yannio Zieke. Max kwam vrij snel een yuko achter. Daarna moest Max aanvallen. Max viel wel af en toe, maar niet genoeg om te kunnen scoren. Aan het eind van de partij moest Max alles geven om te winnen, maar net voor tijd kwam Max nog in een houdgreep en verloor de wedstrijd. Door dit verlies was Max uitgeschakeld. Dit was een mooi leermoment.