Abigail en Melle plaatsen zich voor het NK-15

Zaterdag 22 februari vond het DK-15 in Ede plaats. Dit is een plaatsingstoernooi voor de Nederlandse Kampioenschappen. Als je bij de nummers 1 t/m 4 eindigt dan mag je naar het NK-15. Er namen vier judoka’s deel aan het DK-15. De volgende judoka’s namen deel: Lucas Schinkel, Melle van Daatselaar, Max Jacobs en Abigail Lugto.

Lucas Schinkel -38 kg
Voor Lucas was het de eerste keer dat hij deelnam aan het DK-15. Lucas had op zich een goede loting. Zijn eerste partij was tegen Liam. Een bekende judoka voor Lucas. Lucas scoorde al snel een wazari met een uchi-mata en won de partij uiteindelijk met een ippon. De tweede partij was tegen Mathijs Riemens. Een onbekende judoka voor Lucas. Deze judoka wilde niet echt judoën en wachtte alleen maar totdat Lucas inzette en Matthijs probeerde dan op de grond elke keer een verwurging aan te zetten en dat lukte niet Mathijs kreeg een shido, omdat hij geen aanvallen maakte. Lucas won deze partij met een shido. In de derde partij kreeg Lucas een van de favorieten. Hij kent deze judoka wel, maar heeft nog niet tegen hem gejudood in wedstrijdverband. Lucas kreeg de opdracht om lekker te judoën en met twee handen vast te pakken. Lucas begon goed, maar nadat het matte was geweest en ze weer begonnen toen werd Lucas met een schouderworp geworpen en kreeg een wazari tegen. Jian kon Lucas op de grond in een sankaku houdgreep nemen en hier kwam Lucas niet meer uit. Deze partij ging verloren. De volgende twee partijen kon Lucas met goed en gevarieerd en aanvallend judo in winst omzetten. Nu moest Lucas om de 3e plaats judoën tegen Aron Baart. Lucas begon de partij goed, maar kwam al vrij snel achter te staan met een yuko. Lucas bleef goede aanvallen maken, maar kon niet tot een score komen. Later in de partij probeerde Lucas de voet van de tegenstander weg te vegen en daardoor stond hij niet in balans en werd hij geworpen met een heupworp en verloor de partij. Dit was wel even balen. Als eerstejaars heeft Lucas heel erg goed gejudood en heeft aanvallend en gevarieerd judo laten zien. Hij kan na dit jaar nog twee jaar meedoen in deze leeftijdsklasse.

Max Jacobs -46 kg
Voor Max was dit het tweede jaar dat hij mee kon doen aan het DK. Max begon zijn eerste partij goed. Hij had een goede pakking en maakte aanvallen, maar hij kon geen score maken. Na twee minuten liet Max zijn tegenstander als eerste pakken en gaf de partij uit handen en dat resulteerde dat Max werd geworpen met een beenworp en de partij verloor met een ippon. Hierdoor moest Max verder judoën in de verliezersronde. In zijn tweede partij stond Max goed te judoën en maakte twee mooie scores met een heupworp. Op de grond gebeurde er iets waardoor de scheidsrechter dacht dat hij aftikte, maar dat was niet zo. De scheidsrechter gaf ippon. Max had wat pech, maar daardoor eindigde zijn DK wel, terwijl er wel meer in had gezeten. Max mag volgend jaar nog een keer meedoen aan het DK-15.

Melle van Daatselaar -46 kg
Voor Melle was dit de eerste keer in de gewichtsklasse -46 kg. Melle begon goed aan het toernooi. In de eerste partij trok Melle de partij naar zich toe op de grond. Hij was bezig met het maken van een houdgreep en ging daarna door met een verwurging. In de tweede partij lette Melle niet op, op de grond en kwam hij in een houdgreep terecht. Hier kwam Melle uit, maar stond daardoor wel een yuko achter. Later in de partij kreeg Melle zijn tegenstander in een houdgreep en deze liet hij niet meer los en won de partij. Nu stond Melle in de halve finale. De halve finale was tegen Belmin Valk. Dit is een goede judoka en is Belgisch Kampioen. Melle stond erg goed te judoën tijdens deze partij. Melle kon een verwurging maken, maar de scheidsrechter riep matte. Melle kreeg halverwege de partij een wazari tegen. Deze score kon hij niet meer goed maken. In deze partij stond Melle wel goed en gevarieerd te judoën. Nu moest Melle nog de partij om de 3e plaats judoën. Melle had de partij onder controle en zijn tegenstander had twee shido’s. Melle kwam ongelukkig een yuko achter. Deze score maakte Melle gelijk goed door een yuko te scoren met een schouderworp. Uiteindelijk kon Melle de partij uit judoën en won hij de partij. Melle behaalde een 3e plaats en is geplaatst voor het NK.

Abigail Lugto -40 kg
Voor Abigail was dit de eerste keer dat ze deelnam aan het DK-15. Abigail had in de eerste partij een bekende judoka. In deze partij kon Abigail verschillende scores maken met verschillende worpen en won de partij uiteindelijk. De tweede partij verloor Abigail vrij snel. Nu moest Abigail zich gaan opmaken voor de partij om de 3e plaats. In het begin van de partij kreeg Abigail een shido en daarna nog twee yuko’s tegen. Later in de partij maakte Abigail een mooie linkse uchi mata en scoorde daarmee een ippon. Hierdoor behaalde Abigail een mooie 3e plaats en is geplaatst voor het NK.

DSC00778 DSC00839 DSC01548 DSC01615 IMGP2921