Mason behaalt 3e plaats tijdens Open Drentse Kampioenschappen

Zaterdag 8 oktober mochten we vroeg vertrekken richting Emmen voor de Open Drentse Kampioenschappen. De Open Drentse Kampioenschappen was een sterk bezet toernooi. Er namen 800 judoka’s deel uit verschillende landen, onder andere uit Zweden, Noorwegen en Engeland. Pepijn van Kooten Niekerk, Dylan van Haarlem en Mason van Haarlem hebben deelgenomen aan dit toernooi.

Dylan van Haarlem -15 jaar -46 kg
Bij Dylan zaten er veel jongens in de poule. Dylan had daarom het afvalsysteem. Dit betekent dat als je twee partijen verliest weer naar huis kan. Dylan begon erg goed aan het toernooi. Met Dylan wat punten besproken waar op te letten en dit ging erg goed. De eerste twee partijen won Dylan zeer overtuigend. Daarna moest Dylan tegen een Noor in de halve finale. De partij ging in het begin gelijk op, maar op een gegeven moment kwam Dylan in een houdgreep terecht en verloor helaas de partij. Dit was erg jammer, want er had misschien wel meer ingezeten of tenminste had Dylan meer weerstand kunnen bieden tegen deze Noor. Door deze verliespartij mocht Dylan judoën om derde plaats. De partij om de derde plaats was uiteindelijk een mooie partij. Beide judoka’s hadden kansen om te scoren en konden goede aanvallen maken. Doordat de tegenstander van Dylan in het begin van de partij iets actiever was kreeg Dylan daar een shido voor en verloor door die shido de partij. Dylan eindigde op een 5e plaats. Net naast het podium dat is even balen, maar het is een goede prestatie voor Dylan.

Pepijn van Kooten Niekerk -15 jaar -38 kg
Bij Pepijn zaten er veel jongens in de poule. Pepijn had daarom ook het afvalsysteem. Dit betekent dat als je twee partijen verliest weer naar huis kan. Pepijn had in de eerste partij een tegenstander die een stuk groter was. Dus het was moeilijk om een goede pakking te maken en goed dichtbij zijn tegenstander te komen. In het begin van de partij ging het gelijk op. Op een gegeven moment maakte zijn tegenstander een worp en kon hij Pepijn gelijk in een houdgreep nemen. Pepijn verloor deze partij helaas. In de tweede partij ging het een stuk beter. Ook deze tegenstander was iets groter als Pepijn. Pepijn probeerde in deze partij vaak de schouderworp. Een keer werd de schouderworp overgenomen en kreeg Pepijn een wazari tegen en stond hierdoor achter. Pepijn maakte drie mooie scores, waarvan 1 een hele mooie ippon. Hierdoor won hij deze partij. De derde partij was voor Pepijn tegen een bekende tegenstander. De partij ging op zich wel gelijk op en beide judoka’s konden aanvallen maken, maar uiteindelijke verloor Pepijn de partij. Door deze verliespartij is Pepijn uitgeschakeld. Tijdens dit toernooi weer ervaring op gedaan en natuurlijk weer punten om te verbeteren en daar uiteindelijk steeds beter van te worden.

Mason van Haarlem -12 jaar -42 kg
Mason zat met 7 andere jongens in de poule. Mason moest zelf eerst drie partijen judoën en als hij bij de eerste twee eindigde in de poule mocht hij door naar de kruisfinales en dat was dan weer een poule. In deze poule werd het resultaat van de partij van zijn tegenstander die ook doorging meegenomen. Mason had het in zijn eerste partij erg zwaar tegen een judoka die heel wild was. Uiteindelijk kon Mason de rust houden en zijn momenten kiezen en zijn tegenstander buiten de mat laten lopen, waardoor zijn tegenstander een shido daarvoor kreeg. Mason wist deze partij te winnen met een shido. De tweede partij verloor Mason vrij snel van een bekende judoka met een houdgreep. De derde partij was tegen een zweed. In deze partij kreeg Mason 3 shido’s, maar halverwege de partij scoorde Mason een yugo met een overname op de inzet van zijn tegenstander kon Mason wegdraaien en o soto gari maken. Mason won deze partij met een yugo en ging door naar de kruisfinale. In de kruisfinale moest Mason eerst tegen de judoka die net zoals Mason tweede was in de poule. Eigenlijk was Mason de hele partij beter, maar zijn tegenstander werd aan het eind van de partij erg boos en Mason lette net 1 keer niet genoeg op en kreeg een yugo tegen. Dit werd een verliespartij die niet nodig was, omdat Mason de hele partij onder controle had. Dit kan gebeuren in het judo en dat is dan een leermoment voor een volgende keer. De laatste partij ging helaas ook verloren. Doordat Mason was doorgedrongen tot de kruisfinales behaalde hij een mooie en zwaar bevochten 3e plaats!

Uiteindelijk hebben alle judoka’s het zeer goed gedaan en kunnen met een goed gevoel toe werken naar de komende toernooien.

mason-met-medaille mason