Melle wint het Kaizentournament

Op 14 en 15 mei vond het Kaizentournament in Echt plaats. Dit is een tweedaags toernooi en is zeer sterk bezet. Er komen deelnemers uit verschillende landen in Europa, waardoor het een leuk en sterk bezet toernooi is. Het is leuk om deel te nemen aan dit toernooi, omdat je als judoka ook een keer andere tegenstanders hebt dan bij de toernooien in de omgeving bijvoorbeeld. Op zaterdag namen er 3 judoka’s deel en op zondag namen er 2 judoka’s deel.

Op zaterdag in de ochtend was Pepijn van Kooten Niekerk als eerste aan de beurt. Als eerste tegenstander kreeg Pepijn een sterke judoka uit België. De vorige keer verloor Pepijn vrij snel van deze jongen, maar dit keer ging het best goed. Pepijn kreeg wel vrij snel een score tegen, maar daarna kon hij wat worpen ontwijken en Pepijn kon zelf ook een aantal aanvallen maken, maar uiteindelijk verloor Pepijn met een ippon na een zeer goede partij. De tweede partij won Pepijn met een ippon door een wazari te scoren met een o sotot gari en daarna door te gaan naar een houdgreep. In de derde partij kon Pepijn een paar mooie scores maken. Een yugo met een uchi mata daarna een wazari door de ippon seo nage te combineren met een o soto gari en zijn tegenstander daarna in en houdgreep te nemen. De vierde partij verloor Pepijn helaas, terwijl hij goed aan de partij begon en zijn tegenstander een shido kreeg, maar daarna kreeg Pepijn een yugo tegen en kwam daarna in een houdgreep terecht. Helaas was hierdoor het toernooi voorbij voor Pepijn, maar hij heeft goed judo laten zien en een paar goede partijen gejudood.

In de middag was het de beurt aan Lucas Schinkel en Finn van Daatselaar. Voor Lucas en Finn was het lang wachten totdat zij mochten beginnen. Lucas moest ruim twee uur wachten en Finn ruim een uur. Beide poules begonnen ongeveer tegelijk. Lucas begon zijn eerste partij tegen een vrij lange jongen. Lucas had de partij onder controle en kon vrij snel met een morote seo nage een ippon scoren. Nu stond Lucas al in de halve finale. Dit was tegen een Duitse judoka. Deze judoka deed in de partij niet zoveel, maar wilde op de grond alleen maar naar verwurgingen toe werken. Lucas kon de hele partij goede aanvallen maken en af en toe de aanvallen van zijn tegenstander ontwijken en op de grond was Lucas scherp, waardoor zijn tegenstander geen verwurging kon aanzetten. De partij was na drie minuten gelijk. De golden score moest de beslissing brengen. Lucas bleef aanvallen maken, waardoor zijn tegenstander een shido kreeg en Lucas de partij won. In de finale had Lucas een sterke tegenstander. De partij ging eigenlijk wel gelijk op, maar de tegenstander van Lucas maakte meer aanvallen, waardoor Lucas een shido kreeg. Daarna kon Lucas een paar kleine aanvallen maken en plaatste op het verkeerde moment aanval, waardoor zijn tegenstander een ippon kon scoren. Lucas behaalde op dit sterk bezette toernooi een hele mooie 2e plaats. Finn begon het toernooi goed en won zijn eerste partij met een sankaku. Zijn tweede partij won hij binnen een paar seconden met een voetveeg. De derde partij was een partij waar Finn flink diep moest gaan, omdat hij vrij snel een yugo tegen kreeg. Finn kon het tempo goed opvoeren en zijn tegenstander kreeg drie shido’s. Helaas verloor Finn deze partij. De volgende partij won Finn door een yugo te scoren met een ippon seo nage en daarna een sankaku te maken. De vijfde partij won Finn vrij snel met een sankaku. Na vijf partijen en verloor de derde partij kostte Finn veel energie, waardoor hij niet echt herstelde. De zesde partij ging dan ook helaas verloren met 2 yugo’s tegen 1 yugo. Finn kwam in het begin van deze partij ook nog op zijn schouder terecht, waardoor hij niet vrijuit meer kon judoën. Finn heeft flink wat partijen gejudood en weer een mooie ervaring opgedaan, maar eindigt net naast het podium.

Op zondagochtend was het de beurt aan Melle van Daatselaar. Melle had vandaag een goede dag. Melle had twee poules en de nummer 1 t/m 4 gingen door naar de finalepoule. De eerste partij was tegen een onbekende judoka. Melle kwam gelijk een yugo achter, maar bleef rustig judoën en zijn moment zoeken. Zijn moment kwam en scoorde een mooie ippon met een kata guruma. In de tweede partij was Melle weer niet helemaal scherp en kwam weer vrij snel een yugo achter. Dit keer maakte Melle de partij af op de grond met een sankaku. De derde partij was de finale van de poule. Dit was een bekende tegenstander. Melle verloor bij een vorig toernooi van hem, maar dit keer was Melle heel scherp. Melle scoorde vrij snel in de partij een wazari door een kata guruma. Daarna had Melle de partij onder controle en kon hij het aan de eind van de partij afmaken met een sankaku. Het was een beetje een raar systeem bij dit toernooi, maar daar hadden we ons bij neergelegd en Melle wist wat hij moest doen. Melle won zijn eerste wedstrijd in de finalepoule met een sankaku. Nu had Melle weer dezelfde tegenstander als in zijn tweede partij. Dit keer ging deze partij wat moeizamer doordat hij wat vermoeid was geraakt. Melle scoorde op een gegeven moment een wazari met een kata guruma wederom. Daarna ging zijn tegenstander het tempo verhogen en scoorde een yugo en Melle kreeg twee shido’s. In de laatste paar seconden pakte Melle anders vast dan hij moest doen en kreeg nog een yugo tegen wat niet nodig was. Melle won de partij en door deze overwinning bereikte Melle de finale. In de finale had hij een sterke tegenstander. Melle kreeg een opdracht mee en daar hield Melle zich heel goed aan en na ongeveer 1,5 minuut kon Melle zijn tegenstander in een sankaku houdgreep krijgen en deze 20 seconden vast houden. Melle won de partij en behaalde een hele mooie 1e plaats in deze sterke poule. In de middag was het nog de beurt aan Daniël van Dalen. Daniël is leraar bij de vereniging, maar neemt ook af en toe deel aan wat toernooien. Vandaag had Daniël wat pech en verloor helaas zijn beide wedstrijden, waardoor hij was uitgeschakeld.

Het was een succesvol toernooi voor de judoka’s en er zijn goede resultaten gehaald tijdens dit toernooi.

Lucas Echt Melle Echt