NK-15

Op zaterdag 7 april vond het NK onder 15 jaar plaats in Leek. Het was vroeg opstaan om op tijd voor de weging in Leek te zijn. Na het DK weer een hele spannende dag voor de vier judoka’s die zich twee weken geleden hebben geplaatst voor het NK door een podiumplaats te halen tijdens de Districtskampioenschappen. In de ochtend was het de beurt aan Karsten van Dam en Dylan van Haarlem. In de middag mochten Pepijn van Kooten Niekerk en Mik van der Duim de mat op.

Karsten van Dam -50 kg
Karsten neemt aan niet zoveel toernooien deel, maar via het DK heeft zich toch heel knap geplaatst voor het NK. Het NK verliep helaas niet hoe we het voor ons hadden gezien. Karsten had een goede tegenstander in zijn eerste partij. Bij de eerste actie kreeg Karsten een wazari tegen, maar daarbij viel hij ook op zijn schouder. Karsten heeft nog wel door gejudood, maar verloor helaas de partij met twee wazari’s. Na de partij had Karsten veel pijn en hij is langs de arts gegaan en die gaf aan dat het verstandig was om niet door te judoën. Heel erg jammer en zuur voor Karsten op je eerste NK. Maar zeker een hele mooie ervaring voor Karsten.

Dylan van Haarlem -50 kg
Voor Dylan was het ook zijn eerste individuele NK na een hele mooie 1e plaats op het DK. Dylan begon het toernooi goed met een goede overwinning door een wazari te scoren en zijn tegenstander vast te leggen in een sankaku. De tweede partij ging helaas verloren na goed judo en misschien had er iets meer in gezeten in deze partij. Nu herpakken en door judoën in de herkansingsronde. Dylan zijn derde partij was een goede partij en Dylan scoorde een wazari met een sode-tsuri-komi-goshi en daarna nam Dylan zijn tegenstander in de houdgreep. In de vierde partij had Dylan een bekende tegenstander. Dit is een lastige tegenstander, omdat hij kleiner dan Dylan is duikt hij er elke keer onder. Dat was in deze partij ook weer het geval. Dylan hield zich wel goed aan zijn plan en stond goed te judoën, maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander toch kon scoren met een schouderworp. Erg jammer, maar Dylan heeft een goed NK gedraaid en een hele mooie ervaring en dat neem je zeker mee. Een welverdiende 9e plaats!

Pepijn van Kooten Niekerk -38 kg
Voor Pepijn was dit zijn derde NK wat heel erg knap is na een welverdiende 3e plaats op het DK. Pepijn begon het NK goed ondanks wat zenuwen. De eerste partij werd door sterk en zijn gedrevenheid gewonnen met een houdgreep. In de tweede partij kreeg Pepijn een lastige tegenstander. Zijn tegenstander is lastig om te werpen. Pepijn was wel de hele partij beter en maakte goede aanvullen, maar kon niet tot scoren komen. In de golden score won Pepijn verdiend met ippon door een mooie ippon seo  nage te maken. De derde partij was de kwartfinale. In de kwartfinale weer een sterke tegenstander. In deze partij liet Pepijn zijn tegenstander iets teveel aanvallen maken en Pepijn draaide bij een worp van zijn tegenstander onbewust op zijn hoofd weg. Pepijn kreeg hiervoor een hansokumake helaas en verloor de partij daardoor. Door dit verlies moest Pepijn door judoën in de herkansingsronde. De vierde partij een bekende tegenstander voor Pepijn. Ook weer een lastige tegenstander, maar dat heb je als je steeds verder komt in de poule. Pepijn moet voor deze jongen ook heel alert zijn op de grond. De partij ging in de reguliere 3 minuten gelijk op, maar er werd niet gescoord. In de golden score maakte Pepijn een mooie combinatie. Hij startte met een o uchi gari en ging door naar de buitenkant van het been en scoorde daarmee een wazari en won de partij. In de vijfde partij had Pepijn weer dezelfde tegenstander als in de tweede partij. Pepijn ging met vertrouwen de mat op, maar dat heel snel voorbij door een dubieuze beslissing van de scheidsrechters achter de laptop die de beelden zien van de partij. Zij gaven aan dat Pepijn zou afgetikt hebben in een verwurging, maar Pepijn gaf aan dat niet gedaan te hebben. De scheidsrechters bleven bij hun standpunt en Pepijn verloor de partij en was uitgeschakeld. Dit was heel erg zuur, omdat er vandaag hele goede mogelijkheden waren om een medaille te halen. Maar toch heeft Pepijn zich er na een paar dagen flink balen erover heen gezet wat heel knap is en uiteindelijk een hele mooie ervaring en een zeer verdiende 7e plaats.

Mik van der Duim -66 kg
Voor Mik was dit een hele mooie ervaring na een hele mooie 2e plaats op het DK. Mik had heel erg gehoopt om deel te nemen aan dit NK. Vandaag was het dan de dag. In de eerste partij zag je bij Mik nog heel erg de zenuwen. Mik draaide een goede partij en de laatste halve minuut was Mik ook beter, maar hij kon de wazari niet meer terug halen die hij in het begin tegen had gekregen. Na deze partij was Mik zijn zenuwen kwijt en kon hij genieten. De tweede partij was in de herkansingsronde en deze won Mik met een hele mooie uchi mata. Zijn tegenstander ging helemaal door de lucht. De derde partij ging na wederom een goede partij helaas verloren. Een mooie ervaring en Mik mag volgend jaar nog een keer meedoen in deze leeftijdsklasse.